Lisbet på Jarnfjeld del 4

I juli og august 2021 var jeg med i flere program om Lisbet på Jarnfjeld.

22.juli holdt jeg foredrag i Ålen bygdemuseum. Da snakket jeg blant annet om alle sporene vi kunne finne i romanen som viste oss at Falkberget måtte ha vært inspirert av naturen, folk, navn og hendelser i Hessdalen.
I Hessdalen er det blant annet spor etter en rekke gamle jernvinneanlegg, noe som kanskje kunne ha inspirert til navnet Jarnfjeld og Jarnvidden. Jeg hadde mange andre eksempler også, men slike spekulasjoner gjør seg kanskje best muntlig.

28.juli hadde jeg foredrag på Onsdagskveld på Ratvolden om Lisbet på Jarnfjeld. Egentlig var det Charlotte Frogner, som hadde regien på årets forestilling oppe på Christianus Sextus gruve, som skulle ha vært der, men hun syntes de måtte øve. Å ta turen til Rugeldalen ville stjele for mye tid. Så mye jeg hadde jobbet med stoffet, svarte jeg selvsagt ja da spørsmålet om å stille opp kom. Flere av tilhørerne hadde kjøpt billett til ei av forestillingene på gruva. Og som Charlotte Frogner sa litt tidligere på sommeren; det er fint å ha slike samtaler/foredrag på forhånd om stykket som skal vises, så folk får litt mer bakgrunn for det de skal oppleve.

«Falkbergets kvinner er sterkere enn hans menn»
Fredag 27. august var et av programmene under Litteraturfest Røros – Falkbergets rike:
En samtale om Johan Falkbergets roman «Lisbet på Jarnfjeld». Gard Erik Sandbakken ledet det hele. Med Linda Eide, Eli Wintervold og Åse Juveli Berg.
     

«Samtale både om romanens tid og vår tid, om Falkberget og hans verden, som uomtvistelig er Røros bergstad virkelige verden og historie», som det sto i programmet.
Spennende å være med på.
Jeg satte i gang lydopptak før jeg gikk på scena, for å kunne høre selv etterpå hva jeg hadde vært med på. Mens en deltar er det jo ikke så godt etterpå å huske hva som ble sagt. Det kunne jo være noe bra som jeg burde huske.
I ettertid fikk jeg lov å dele opptaket. Det er flere grunner til at det har blitt liggende. Egentlig var det forestillinga på Christianus Sextus som skulle være del 4. Nå blir det del 5 og kommer om ikke så lenge.

Kanskje er det litt utydelige partier, men hør opptaket, det er mye bra som blir sagt både om Falkberget og Lisbet på Jarnfjeld.

Her leser jeg som avslutning Falkbergets ord om hvordan han bruker An-Magritt som sannhetsvitne på at «kvinner selv sto opp ad strede».

 

Lydopptaket av samtalen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.