Torsdag 16. juni 2022 vedtok Røros kommunestyre at de ikke skulle benytte forkjøpsretten til hovedhuset på Falkberget. Med ordførerens dobbeltstemme.
Nederst i innlegget ligger opptaket av kommunestyredebatten.
Falkberget
av aase, 9 januar, 2022
I juli og august 2021 var jeg med i flere program om Lisbet på Jarnfjeld.
22.juli holdt jeg foredrag i Ålen bygdemuseum. Da snakket jeg blant annet om alle sporene vi kunne finne i romanen som viste oss at Falkberget måtte ha vært inspirert av naturen, folk, navn og hendelser i Hessdalen.
I Hessdalen er det blant annet spor etter en rekke gamle jernvinneanlegg, noe som kanskje kunne ha inspirert til navnet Jarnfjeld og Jarnvidden.
Stikkord
av aase, 5 juli, 2021

Anmeldelser
Stikkord
av aase, 20 juni, 2021

Stikkord
av aase, 23 mars, 2020

Stikkord
av aase, 17 desember, 2019
Advent – nilsmesse – tallaksmesse
Jeg fikk et lite innfall:
Skriver Falkberget noe om tida vi er inne i?
Advent og vintersolverv?
Jeg bladde, – leste litt her og der, og endte med å lese Bjørneskyttern på nytt.
Romanen som kom ut for nesten nøyaktig 100 år siden.
Den åpner slik:
«I grålysningen tredje søndag i advent anno 1679 kom Sjur Sjursen fra Halgutusveen på tjærebredde finn-ski sørover Rugla.»
Romanen ko

av aase, 4 juli, 2019
I februar 2018 var Ronald Pulk gjest i «Nytt på nytt».
Det var da jeg ble minnet om at jeg hadde tenkt å skrive disse innleggene om Falkberget og samene. Pulk snakket om språket sitt. Om fornorskningsprosessen, om samisk aksent, og hvordan han hadde problemer med K og G og med P og B.
Som jeg skrev i del 2, måtte jeg ha en del 3 for å skrive om Den fjerde nattevakt: «Grunnen til at jeg først begynte å se på spor etter Johan Falkbergets forhold til samene, var noen kommentarer i fjor (2017) i forhold til Den fjerde nattevakt.»
Men denne del 3 ble den vanskeligste å skrive.
Stikkord
av aase, 4 juli, 2018
Det blomstrer som aldri før her i Falkbergets rike.
Med noen av blomstersitatene, bilder og intervjuet med meg som nå ligger ute, ønsker jeg alle Falkbergetvenner god sommer.
I år har tårnfalken voktet Falkbergets rike.
Røde, gule og blå …
S


Stikkord
av aase, 30 mars, 2018
«– – – Kvelden var lys og kvit. I Bergstaden gater var det sølet og uframkommelig. Idag, langfredag, hadde snøsmeltingen begynt. Omslaget i været hadde kommet brått. Og enda det var en helligdag og alle folk var i kirkeklær, måtte de i all huj og hast ta sine jernskodde trerukker og gå løs på å skufle snøen av hustakene. En fryd og en glede var det; nå kom våren! Våren! Og tidlig kom den! De vinterfrosne sinn ble fulle av takknemlighet til ham som hadde stagget kulden og snødrevet og sendt tøvind og solskinn.»
I 1825 var langfredag 1. april, ikke så langt unna i år.
Stikkord
av aase, 28 februar, 2018
Grunnen til at jeg først begynte å se etter spor av Johan Falkbergets forhold til samene, var noen kommentarer i fjor i forhold til Den fjerde nattevakt. Jeg skal komme tilbake til det. Men nå når jeg først har begynt å ta tak i dette stoffet, skjønner jeg at jeg nok må ha en del 3; nettopp om Den fjerde nattevakt.
1. mai i 1948 hadde Johan Falkberget talen «Hvorfor jeg skrev», i NRK. Den er gjengitt i I lyset fra min bergmannslampe . Der sier han at han foretrekker å svare «omveges». Og han trekker fram sin gode kamerat, fjellfinnen Morten Kant.